Ei niin tuhti ruisleipä

Tällaisen reseptin löysin reseptivihostani viikonloppuna ja päätin kokeilla. En muista mistä olen tämän reseptin saanut. Alkuperäisessä ohjeessa tästä käskettiin leipoa kaksi leipää. En kuitenkaan ainakaan itse saanut taikinaa nousemaan niin suureksi, että siitä olisi kannattanut tehdä kaksi leipää. Joten tein vaan yhden. Ei välttämättä maailman paras leipä, mutta ihan kokeilemisen arvoinen. Mutta itse tykkäänkin enemmän maalaisleivän tapaisesta leivästä.


Ainekset: 

15 g tuoretta hiivaa tai 8 g kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3-4 dl vettä
200 g vehnäjauhoja
300 g ruisjauhoja
1,5 tl hienoa merisuolaa


Aloita taikinan tekeminen sekoittamalla hiiva ja sokeri 1,5 desiin kädenlämpöistä vettä. Jos käytät kuivahiivaa, niin veden tulee olla lämpimämpää ja sekoita se pieneen määrään jauhoja. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä liinan alla 2 tuntia, kunnes seos kuplii.

Kahden tunnin päästä sekoita toisessa kulhossa jäljelle jääneet vehnäjauhot sekä ruisjauhot ja suola. Tee kulhon keskelle kuoppa ja kaada siihen hiivaseos ja 1,5 dl kädenlämpöistä vettä. Sekoita pehmeäksi taikinaksi, se saa tarttua kulhon reunoihin. Tarvittaessa voit vähän lisätä vettä.

Tämän jälkeen kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Alusta taikinaa noin 10 minuutin ajan, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Siirrä taikina takaisin kulhoon ja kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaiseksi. Tämä vie noin reilun tunnin. Kumoa taikina uudelleen pöydälle. Anna sen levätä ensin 5 minuuttia ylösalaisin käännetyn kulhon alla.

Leivo taikinasta pyöreä leipä ja tee siihen terävällä veitsellä muutama viilto. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja. Peitä ja anna kohota vielä uudelleen kaksinkertaiseksi, reilun tunnin ajan.

Paista leipä 200 asteen uunissa. Paista leipä kullankeltaiseksi noin 45 minuutin ajan. Valmis leipä kuulostaa ontolta pohjasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen