Maalaisleipä

Jospas sitten kirjoittaisi tänne tuon meidän juhannusleivän ohjeen. Edellisessä postauksessa olin laittanut sen valmistumaan. Tästä reseptistä tulee kaksi leipää. Toisen vein mökille anopille tuliaiseksi ja toisesta meni puolet pakastimeen. Ihan mielettömän hyvää. Tämän leivän valmistamiseen menee kaksi päivää, tai no jos haluaa olla nopea niin ensimmäisen vaiheeseen riittää 3-4 tuntia.

Ainekset:
Päivä 1:
5 dl vettä
5 dl ruisjauhoja

Päivä 2:
50 g margariinia
2½ dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl jauhetta leipämaustetta
2 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 1,1 litran vehnäjauhoja

Ensimmäisenä päivänä kuumennetaan vesi poreilevaksi. Kuuma vesi kaadetaa ruisjauhoja päälle ja seoksen annetaan seistä seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä jatketaan leipomista. Ensin sulatetaan margariini ja siihen lisätään vesi. Seos kuumennetaan kädenlämpöiseksi ja sekaan lisätään hiiva. Seosta sekoitetaan kunnes hiiva on liuennut.

Tämän jälkeen hiivaneste kaadetaan edellisen päivän ruisjauhoseokseen. Lisään sekoitetaan mausteseos, suola ja sokeri sekä suurin osa vehnäjauhoista. Taikinaa alustetaan niin pitkään, että se irtoaa kulhon reunoista. Taikinaa kohotetaan noin 45 minuuttia - 1 tunti.


Kohoamisen jälkeen taikina kumotaan jauhotetulla työlaudalle. Siihen vaivataan mukaan loput jauhot. Taikina jaetaan kahtia ja palasista leivotaan kaksi pyöreää leipää. Leivän pintaan tehdään risti terävällä veitsellä ja kohotetaan liinalla peitettynä vielä noin 20 minuuttia.

Leipiä paistetaan 200 asteisen uunin alatasossa noin 45 minuuttia.


Leipä säilyy noin 4-5 vuorokautta.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä