Joululimppu

Tämä joulu meidän perheessä mentiin aika pitkälle kaupasta ostettujen asioiden varassa. Kuten tuolta Sadepäivän pisaroita blogin puolelta on voinut lukea, olen ollut todella huonossa kunnossa. Joululimput sain kuitenkin itse tehtyä, ja näistä tulikin todella herkulliset. Kunto riitti juuri ja juuri niiden tekemiseen, vaikka helppoahan näiden leipominen on.




Ainekset: 
7,5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
1,5 tl fenkolia
1,5 tl anista
0,5 tl pomeranssinkuorta
(1 dl rusinoita) 
8 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja


Voiteluun: 
1/4 dl siirappia
1/4 dl vettä

Ihan ensimmäisenä hiiva liotetaan lämmitettyyn piimään. Tämän jälkeen lisätään siirappi ja suola. Fenkoli ja anis hienonnetaan huhmareessa ja lisätään pomeranssinkuoren ja rusinoiden kanssa piimään. Rusinat voi toki jättää pois jos et niitä halua leipään. Minä itse asiassa tällä leivontakerralla unohdin rusinat kokonaan, ja leipä oli ihan vallanmainiota ilman niitäkin. Omasta mielestäni kuitenkin rusinat kuuluvat olennaisena osana joululimppuun. 

Seuraavaksi lisätään joukkoon ruisjauhot ja tämän jälkeen vehnäjauhot alustetaan joukkoon. Taisin itse käyttää noin 9 dl vehnäjauhoja. Taikinan annetaan tässä vaiheessa kohota kaksinkertaiseksi. 

Kohoamisen jälkeen taikinasta leivotaan kolme limppua. Limppujen annetaan vielä kohota jonkin aikaa liinalla peitettynä. Paistoaika on 200 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Oma uunini ei ole maailman paras ja taisin paistaa ainakin 45 minuuttia.

Voitelin limput siirapin ja veden sekoituksella noin paistamisen puoli välissä, uudelleen vielä vähän ennen uunista ottamista ja kertaalleen vielä siinä vaiheessa kun otin leivät uunista. Siirappi tekee ihanan pinnan leipiin, mutta niitä on kyllä sen jälkeen sottaista syödä. 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen