13. luukku joulukalenterista

Tänään vietetään Lucian päivää, valon päivää. Aiemmin Lucian päivä oli se päivä jolloin alkoi joulunodotus. Lucian päivänä aloitettiin yleensä paasto ja teurastettiin sika. Lucian päivänä saatettiinkin syödä useampi aamiainen, vaikka kokonaiset seitsemän aamiaista.


Tämän vuoden Lucia on nimeltään Elin Qvist. 300-luvulla eli roomalaistyttö, joka rukoili pahasti sairastuneen äitinsä puolesta. Tyttö luovutti äidin paranemisen jälkeen omaisuutensa köyhille ja omisti elämänsä Jeesukselle. Tämä ei sopinutkaan poikaystävälle. Poikaystävä ilmiantoi Lucian roomalaisille ja tyttöä kidutettiin julmasti ennen kuolemaa. Tarinan mukaan härät olivat yrittäneet vetää tyttöä, mutta tyttö ei hievahtanutkaan. Hänet yritettiin polttaa, mikä epäonnistui koska tuli ei syttynyt. Tyttöä lyötiin hehkuvilla pihdeillä ja lopulta hänet pistettiin kuoliaaksi miekalla. Myöhemmin Lucia julistettiin pyhimykseksi.


Olen kotoisin ruotsinkieliseltä paikkakunnalta jossa Lucia perinne elää yhä vahvasti. Mummolassa leivottiin maukkaita sahraminmakuisia Lucia-pullia, joita en muuten ole koskaan itse tehnyt. Tässä on yksi resepti.


Ovatko Lucia-pullat sinulle tuttuja?




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä