Joulukalenterin 11. luukku

Vanhan perinteen mukaan jouluksi piti tehdä kunnon siivous tai muuten jouluvuohi tulee ja vie mennessään. Siivous suoritettiin aina aatonaattona, koska jouluaattona ei saanut enää tehdä mitään. Jopa halot piti olla kannettuna sisälle ennen jouluaattoa.

Perinteisiin kuului myös joulusauna. Joulusaunassa käytiin aatonaattona. Isäntä kylpi ensin, sitten emäntä, sitten lapset ja viimeisenä palvelusväki. Kaikki kylpivät samassa vedessä. Lopuksi vesi jätettiin vielä saunaan sitä varten, että edesmenneetkin voisivat yöllä kylpeä. Jouluvuohi tulisi seuraavana päivänä tarkastamaan, että kaikki varmasti tuoksuisivat puhtaalta. Joulusaunassa kuului pysytellä hiljaa, ettei saunanhenki suuttuisi.



Minulla on tapana aloittaa joulusiivous jo hyvissä ajoin. Vaikka joulua ei vietetäkään kaapissa niin haluan, että ennen joulua kaikki paikat putsataan. Samaa voisi kai kutsua jonkinlaiseksi syyssiivoukseksi, koska saman siivouksen tulen toistamaan seuraavan kerran keväällä.

Yhtä lailla siivouksen ohella perinteisiin kuluu leipominen. Joulu ei olisi mitään ilman itsetehtyä joululimppua. Alla on resepti siirappiselle joululimpulleni joka taatusti sotkee sormet. Jouluaaton iltapalaksi kuuluu aina siivu joululimppua päällystettynä kinkulla.



Ainekset: 
7,5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
1,5 tl fenkolia
1,5 tl anista
0,5 tl pomeranssinkuorta
(1 dl rusinoita) 
8 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: 
1/4 dl siirappia
1/4 dl vettä

Liota hiiva lämmitettiin piimään. Lisää siirappi ja suola. Hienonna fenkoli ja anis huhmareessa ja lisää pomeranssinkuoren ja rusinoiden kanssa piimään.Ihan ensimmäisenä hiiva liotetaan lämmitettyyn piimään. Tämän jälkeen lisätään siirappi ja suola. Fenkoli ja anis hienonnetaan huhmareessa ja lisätään pomeranssinkuoren ja rusinoiden kanssa piimään. 

Lisää joukkoon ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kolme limppua ja anna kohota liinan alla peitettynä.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Voitele leivät siirapin ja veden sekoituksella noin paistamisen puolivälissä, uudelleen vielä ennen uunista ottamista ja kertaalleen uunista ottamisen jälkeen.



Joulukalenterin 12. luukku aukeaa taas huomenna kello 9. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla alapuolelle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä