Joulukalenterin kuudes luukku

Hyvää joulukuun kuudetta päivää ja samalla hyvää itsenäisyyspäivää. Sen lisäksi, että tänään vietämme itsenäisyyspäivää vietämme myös Pyhän Nikolauksen päivää. Pyhä Nikolaus on ensimmäinen henkilö joka on julistettu pyhimykseksi jo ennen kuolemaansa. Hän toimi piispana Lähi-idässä ja oli tunnettu hyväntekijä.

Keskiajalla Keski-Euroopassa oli tapana viettää nimenomaan joulukuun kuudes päivä Pyhän Nikolauksen päivää. Silloin annettiin lahjoja, joihin ei kirjoitettu lahjanantajan nimeä. Ihmiset jättivät kenkänsä ulos yöllä, ja yleensä etenkin köyhien lasten kenkiin oli yön aikana kerääntynyt kolikoita. Lahjan antakaksi kerrottiin Pyhä Nikolaus. Myöhemmin Pyhän Nikolauksen päivä siirtyi Amerikkaan, hänestä tuli Sankt Nikolas ja myöhemmin Santa Claus eli amerikkalaisten joulupukki. Samalla Nikolauksen päivän viettopäiväksi tuli joulukuun 24-25. päivän välinen yö.


Meillä Suomessa siis on tänään itsenäisyyspäivä, sadasyhdes sellainen. Lähes jokaisen kodin ikkunalla ilmestyy tänään kaksi sinivalkoista kynttilää kello 18. Ihmiset kerääntyvät television ääreen katsomaan vuoden suosituinta televisio-ohjelmaa eli linnan juhlia.


Yritin ottaa selvää mistä tuo meidän tapa kaksi kynttilää on saanut alkunsa. Ihan alun alkaen kaksi kynttilää on ollut ikkunalla aina kun Ruotsin kuninkaalliset ovat vierailleet Suomessa. Runebergin päivänä poltettiin kahta kynttilää ikkunalla osoituksena venäläistämisen vastustamisesta. Myöhemmin kaksi kynttilää on ollut jonkinlainen osoitus jääkäreille turvapaikasta kapina-ajalla. Vuoden 1927 jälkeen Suomen Itsenäisyysliitto on suositellut, että itsenäisyyspäivänä poltetaan kahta sinivalkoista kynttilää ikkunalla kello 18-20.

Me ostimme viime vuonna led-kynttilät. Vähän pelkään pitää pitkiä kynttilöitä ikkunalla kun kotona on vilkas koira.

Tämän päivän joulukalenterin luukun alta löytyy ehdotus itsenäisyyspäivän illallisen jälkiruoaksi. Onko paljon suomalaisempaa kuin lakka ja leipäjuusto. Laita leipäjuustopala pieneen uuninkestävään vuokaan ja kaada päälle loraus kermaa. Anna kuumentua uunissa noin 20 minuutin ajan ja sirottele ennen tarjoamista päälle lakkoja.


Hyvää itsenäisyyspäivää!

Arvontaan voit osallistua kertomalla kommenttikentässä mitä teillä yleensä syödään itsenäisyyspäivänä? 

Kommentit

  1. Ei ole mitään erityistä, jotakin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. ei ole mitään perinteistä ruokaa itsenäisyyspäivälle. hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  3. Meillä on karjalanpaisti uunissa :)

    mustikkapusu (a) gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin juuri yhtenä päivänä, että pitäisi tehdä pitkästä aikaa karjanlanpaistia.

      Poista
  4. Juustoja :)
    minna1995(at)gmail.com

    VastaaPoista
  5. Meillä ei ole oikein mitään tiettyä itsenäisyyspäivän perinneruokaa, mutta aika usein tullut leivottua tähän aikaan jouluherkkuja, kuten pipareita, taatelikakkua tai torttuja. Tällä kertaa ei yosin tullut tuotakaan perinnettä vaalittua. Hyvää itsenäisyyspäivää! :) hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä