Joulukalenterin 21. luukku

Tänään on Tuomaan päivä.  Tai kolme yötä jouluun kuten joululaulussa lauletaan. Vanhan perinteen mukaan Tuomaanpäivänä piti olla kaikki jouluvalmistelut valmiina. No täällä ne ei todellakaan ole, vieläkään. :)

Laitoin toissa iltana perunalaatikon imeltymään yöksi ja eilen sitten paistelin perunalaatikot valmiiksi. Perunalaatikko on ehdottomasti yksi suosikkejani, vaikkakin viime vuosina bataattilaatikko on vienyt ehkä voiton. Ilman perunalaatikkoa ei kuitenkaan joulua ole. Nämä minun perunalaatikot menee vielä pakastimeen, koska perunalaatikko on parhaimmillaan juuri valmistuneena.Perunalaatikon valmistamiseen tarvitset:
1,5 kg jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5-6 dl maitoa

Aloita valmistaminen keittämällä perunat kuorineen, suolattomassa vedessä. Kuori perunat niiden ollessa vielä kuumia ja soseuta ne. Jätä keitinvedestä osa talteen ja sekoita noin 1 dl keitinvettä mukaan, jotta saat sopivan seoksen. Sekoita soseen joukkoon reilu ruokalusikallinen jauhoja.

Laita sose vaikkapa uuniin imeltymään. Lämpötilan pitäisi olla yli 50 astetta, mutta ei kuitenkaan yli 75 asteinen. Näin imeltyminen lähtee tapahtumaan. Lisää loput perunajauhot noin puolen tunnin kuluttua ja sekoita. Jätä kannen alle uuniin vähintään kuudeksi tunniksi.

Imeltymisen aikana perunasose vähän löystyy. Maku muuttuu imeltyneeksi hitaasti. Kun sose on riittävän imeltynyttä, noin kuuden tunnin kuluttua, lisää joukkoon pehmeä rasva ja suola. Lisää joukkoon maitoa niin paljon, että soseesta tulee riittävän puuromaista.

Kaada sose uunivuokaan. Jätä reilusti kohoamistilaa. Perunalaatikko nimittäin koheilee ja pulpahtelee reilusti uunissa. Paista 150 asteisessa uunissa 3 tunnin ajan.


Arvontaan pääset tuttuun tapaan osallistumaan kommentoimalla jotakin tämän alle. Joulukalenterin 22. luukku aukeaa taas aamulla.

Kommentit

 1. Joo kyllä tänää n on tehty viimeisiä jouluvalmisteluja. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Kinkku sulamassa ja imuri laulanut tänään :)
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Täällä on kaikki kuusen koristelua vaille valmista😍

  VastaaPoista
 4. Kinkku uunissa ja lanttulaatikkoja tehty.
  Naurajatar@suomi24.fi

  VastaaPoista
 5. Ei vielä kaikki valmiina :)
  minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kaikki tekemättä mutta eihän vielä olekaan aatto.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Paksuneulanäytteen tulokset

Savukalalaatikko