Joulukalenterin 21. luukku
Tänään on Tuomaan päivä. Tai kolme yötä jouluun kuten joululaulussa lauletaan. Vanhan perinteen mukaan Tuomaanpäivänä piti olla kaikki jouluvalmistelut valmiina. No täällä ne ei todellakaan ole, vieläkään. :)
Laitoin toissa iltana perunalaatikon imeltymään yöksi ja eilen sitten paistelin perunalaatikot valmiiksi. Perunalaatikko on ehdottomasti yksi suosikkejani, vaikkakin viime vuosina bataattilaatikko on vienyt ehkä voiton. Ilman perunalaatikkoa ei kuitenkaan joulua ole. Nämä minun perunalaatikot menee vielä pakastimeen, koska perunalaatikko on parhaimmillaan juuri valmistuneena.
Perunalaatikon valmistamiseen tarvitset:
1,5 kg jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5-6 dl maitoa
Aloita valmistaminen keittämällä perunat kuorineen, suolattomassa vedessä. Kuori perunat niiden ollessa vielä kuumia ja soseuta ne. Jätä keitinvedestä osa talteen ja sekoita noin 1 dl keitinvettä mukaan, jotta saat sopivan seoksen. Sekoita soseen joukkoon reilu ruokalusikallinen jauhoja.
Laita sose vaikkapa uuniin imeltymään. Lämpötilan pitäisi olla yli 50 astetta, mutta ei kuitenkaan yli 75 asteinen. Näin imeltyminen lähtee tapahtumaan. Lisää loput perunajauhot noin puolen tunnin kuluttua ja sekoita. Jätä kannen alle uuniin vähintään kuudeksi tunniksi.
Imeltymisen aikana perunasose vähän löystyy. Maku muuttuu imeltyneeksi hitaasti. Kun sose on riittävän imeltynyttä, noin kuuden tunnin kuluttua, lisää joukkoon pehmeä rasva ja suola. Lisää joukkoon maitoa niin paljon, että soseesta tulee riittävän puuromaista.
Kaada sose uunivuokaan. Jätä reilusti kohoamistilaa. Perunalaatikko nimittäin koheilee ja pulpahtelee reilusti uunissa. Paista 150 asteisessa uunissa 3 tunnin ajan.
Arvontaan pääset tuttuun tapaan osallistumaan kommentoimalla jotakin tämän alle. Joulukalenterin 22. luukku aukeaa taas aamulla.
Laitoin toissa iltana perunalaatikon imeltymään yöksi ja eilen sitten paistelin perunalaatikot valmiiksi. Perunalaatikko on ehdottomasti yksi suosikkejani, vaikkakin viime vuosina bataattilaatikko on vienyt ehkä voiton. Ilman perunalaatikkoa ei kuitenkaan joulua ole. Nämä minun perunalaatikot menee vielä pakastimeen, koska perunalaatikko on parhaimmillaan juuri valmistuneena.
Perunalaatikon valmistamiseen tarvitset:
1,5 kg jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5-6 dl maitoa
Aloita valmistaminen keittämällä perunat kuorineen, suolattomassa vedessä. Kuori perunat niiden ollessa vielä kuumia ja soseuta ne. Jätä keitinvedestä osa talteen ja sekoita noin 1 dl keitinvettä mukaan, jotta saat sopivan seoksen. Sekoita soseen joukkoon reilu ruokalusikallinen jauhoja.
Laita sose vaikkapa uuniin imeltymään. Lämpötilan pitäisi olla yli 50 astetta, mutta ei kuitenkaan yli 75 asteinen. Näin imeltyminen lähtee tapahtumaan. Lisää loput perunajauhot noin puolen tunnin kuluttua ja sekoita. Jätä kannen alle uuniin vähintään kuudeksi tunniksi.
Imeltymisen aikana perunasose vähän löystyy. Maku muuttuu imeltyneeksi hitaasti. Kun sose on riittävän imeltynyttä, noin kuuden tunnin kuluttua, lisää joukkoon pehmeä rasva ja suola. Lisää joukkoon maitoa niin paljon, että soseesta tulee riittävän puuromaista.
Kaada sose uunivuokaan. Jätä reilusti kohoamistilaa. Perunalaatikko nimittäin koheilee ja pulpahtelee reilusti uunissa. Paista 150 asteisessa uunissa 3 tunnin ajan.
Arvontaan pääset tuttuun tapaan osallistumaan kommentoimalla jotakin tämän alle. Joulukalenterin 22. luukku aukeaa taas aamulla.
Joo kyllä tänää n on tehty viimeisiä jouluvalmisteluja. Salli.moilanen35@gmail.com
VastaaPoistaHienoa, sinulla siis kiireet jo helpottaneeet.
PoistaKinkku sulamassa ja imuri laulanut tänään :)
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Minulla vasta kinkku sulamassa.
PoistaTäällä on kaikki kuusen koristelua vaille valmista😍
VastaaPoista:) Aikaa siis vähän rentoutuakin.
PoistaKinkku uunissa ja lanttulaatikkoja tehty.
VastaaPoistaNaurajatar@suomi24.fi
Meillä vasta kinkku sulamassa.
PoistaEi vielä kaikki valmiina :)
VastaaPoistaminna1995(at)gmail.com
Kaikki tekemättä mutta eihän vielä olekaan aatto.
VastaaPoistahenna.holappa1@luukku.com
Onneksi tässä on vielä aikaa.
Poista