Joulukalenterin 14. luukku

Mitä olisi joulu ilman joulukuusta? Ei oikein mitään. Mutta joulukuusenkin perinteet ovat pakanallisessa ajassa. Moni kirkko kielsikin joulukuuset aina lähes 1600-luvun puoliväliin asti. Joulukuusen sijasta kotona saattoi olla mänty tai koivukin, kunhan puu oli vihreä. Se suojasi pahoilta hengiltä. Vanhan viikinkiperinteen mukaan puun oksalla asui henkiä. Näitä henkiä suojeltiin pakkaselta viemällä puuoksat sisätiloihin.


Nykyisenkaltainen joulukuusi perinne alkoi Saksasta 1500-1600-luvulla. Joidenkin lähteiden mukaan perinne saattaa olla lähtöisin Latviastakin. Pohjoismaihin kuuset tällaisenaan tulivat vasta 1800-luvulla, mutta kuuset yleistyivät vasta 1900-luvun alussa. 1800-luvulta lähtien joulukuuseen on laitettu koristeita.  Alla oleva kuva on vanhempieni viime vuoden joulukuusesta.




Lapsuuden mummolassa joulukuusessa oli aina Suomen lippuja. Kotona meillä roikkui kuusessa isoja koristeltuja sydämiä, joihin oli kirjoitettu kaikkien perheenjäsenten nimet. Minun rakkain joulukuusen koriste on pienen pieni enkeli jonka olen joskus saanut lahjaksi mummoltani. En voisi edes kuvitella, että joulukuusi olisi muovinen. Onko sinulla aito kuusi vai muovinen puu?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä