Joulukalenterin kolmas luukku

Tykkään tehdä itse joululahjat. On jotenkin paljon mukavampaa antaa lahjaksi itsetehtyä sen sijasta, että ostaa jotakin valmista kaupasta. Vuosien saatossa olen muuttunut joululahjojen antajana. Ennen määrä saattoi korvata laatua, nyt toisin päin. Mieluummin yksi tai kaksi mieluinen joululahja kuin iso kasa jotakin krääsää. Lapsilleni minulla on tapana ostaa jotakin sellaista mitä he toivovat ja sitten sen lisäksi tehdä joku juttu käsin.


Yksi suosikkilahjoistani on käsin tehdyt tiskirätit. Nämä ovat jo vuosia vanha juttu, mutta olen yhä tykästynyt näihin. Tiskirättejä on kiva neuloja virkata koska ne valmistuvat nopeasti. Käytän aina lankaa joka sallii rätille vähintään 60 asteen konepesun, joten rätti säilyy vuosikausia käyttökelpoisena.


Pääasiassa käytän räteissäni lankana joko bambua tai hamppua. Joskus silloin tällöin olen saattanut tehdä ihan tavallisesta puuvillalangasta. Bambu ja puuvilla on kuitenkin miellyttävimmät ja parhaimmat langat.


Kuten joulukorteissakin en koskaan tee kahta samanlaista rättiä. Saatan ehkä jossain yhteydessä käyttää samaa neulosta, mutta silloin aina vaihdan värejä. Virkkaamisessa en ole mikään maailman paras ja virkkaamalla olen useimmiten tehnyt vain isoäidinneliötyyppisiä rättejä, kuten toisessa kuvassa näkyy.



Langaksi siis käy mikä tahansa luonnontuote. Sen sijaan tekokuitu ei ole lankana. Tiskirätissä kannattaa olla jonkinlaista kuviota, silloin siihen tulee parempi hankausvoima. Koolla ei ole väliä, kunhan se on hyväntuntuinen kädessä. Näihin rätteihin voi vielä virkata ketjusilmukoilla pienen pidikkeen, jonka avulla rätti on hyvä laittaa kuivumaan. Ja lahjoiksi kun näitä teen askartelen paperista aina päälle vyötteen, johon kirjoitan mitä lankaa ja olen käyttänyt ja mikä on tiskirätin pesuohje.


Tässä muutama kuvio jota olen käyttänyt.

Kuvio 1: Neulo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja näiden lisäksi 2 ylimääräistä silmukkaa. Eli esimerkiksi 42 silmukkaa. Tee ensimmäisellä kierroksella 2 oikein, 2 nurin neulosta viimeiseen kahteen silmukkaan asti, jotka teet 2 oikein. Toisella kierroksella neulot kaikki silmukat nurin. Toista kierroksia 1-2 niin pitkään, että sinulla on oikean kokoinen rätti ja päättele silmukat.


Kuvio 2: Tehdään vastaavalla tavalla kuin kuvio 1, mutta siinä käytetään 1 oikein, 2 nurin yhdistelmää. Neulo kahdella jaollinen määrä silmukoita ja lisää loppuun 1 silmukka. Eli esimerkiksi 41 silmukkaa. Ensimmäisellä kierroksella toista 1 oikein, 1 nurin viimeiseen silmukkaan asti joka on 1 oikein. Toisella kierroksella neulo kaikki silmukat nurin. Toista kierroksia 1-2 niin pitkään, että sinulla on oikean kokoinen rätti ja päättele silmukat.


Kuvio 3: Tällä kuviolla ilmestyy viistokuvio, joka on viimeisessä kuvassa. Silmukoita tarvitaan kahdeksalla jaollinen määrä eli esimerkiksi 48 silmukkaa. Toista kierroksia 1-10 niin pitkään, että saat hyvän kokoisen rätin ja päättele silmukat.
1. kierros: Toista 4 nurin, 4 oikein kierroksen loppuun
2. kierros: Toista 3 nurin, 4 oikein, 1 nurin kierroksen loppuun
3. kierros: Toista 2 oikein, 4 nurin, 2 oikein kierroksen loppuun
4. kierros: Toista 1 nurin, 4 oikein, 3 nurin kierroksen loppuun
5. kierros: Toista 4 oikein, 4 nurin kierroksen loppuun
6. kierros: Toista 4 nurin, 4 oikein kierroksen loppuun
7. kierros: Toista 1oikein, 4 nurin, 3 oikein kierroksen loppuun
8. kierros: Toista 2 nurin, 4 oikein, 2 nurin kierroksen loppuun
9. kierros: Toista 3 oikein, 4 nurin, 1 oikein kierroksen loppuun
10 kierros: 4 oikein, 4 nurin kierroksen loppuun




Olet mukana arvonnassa kun kommentoit jotakin tämän postauksen alapuolelle. Kerro oletko tehnyt itse tiskirättejä? Oletko käyttänyt jonkun muun neulomaa rättiä? Haasteen osallistumisen ohjeet löytyvät alla olevasta linkistä. Muistathan tulla kuitenkin kirjoittamaan kommenttikenttääni, että olet osallistunut haasteeseen. Muussa tapauksessa en tiedä sinun olevan mukana tässä haasteessa ja en voi antaa sinulle arvontalipuketta.

Lisää haasteesta löydät oheisen linkin kautta. Maksimillaan voit osallistua haasteeseen 24 lipukkeella jos teet kaikki antamani haasteet. Ja voittonahan oli minun neulomani sukat, joista löydät myös lisätietoa edellä esitetyn linkin kautta.


Facebook sivustolleni pääset oheisen linkin takaa.

Voit toki myös jakaa joulukalenteriani eteenpäin jos niin haluat.

Blogger tai Facebook ei ole mukana tässä arvonnassa.

Ihanaa joulunodotusta, luukku numero 4 avautuu huomenna noin kello 9.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Savustettu nieriä

Blogin uudistaminen

Paksuneulanäytteessä